illaluktande reklamNu tycker jag verkligen att det har gått för långt! Nu har företag börjat göra reklam för Viktoperationer!! Jag tycker detta är sjukt! Hur kan det ens vara tillåtet att göra reklam om detta? Att skära bort friska organ. Varför inte satsa pengar på att hjälpa människor att gå ner i vikt på en sund väg. Satsa på  beteendeterapi och livsstilsförändring istället!

När jag var gravid med Nikki fick jag det fina erbjudandet att gå på överviktsenheten eftersom jag var överviktig. Jag tackade jag och blev bara positivt förvånad. Jag fick inte vara med i ”original” gruppen då jag var gravid men tanken med det hela var att under tre år skulle gruppen följas åt, man vägde sig, man fick bra tips, det var anordnade anhörighetsdagar där även de nära och kära fick bra tips, man fick prata med likasinnade och man hade hela tiden en stöttepelare i form av de två dietister som höll i gruppen. De var ett otroligt stöd och de pushade och peppade. Men jag hann bara gå på detta i ett halvår tyvärr. För sen drogs pengarna in och de var tvungna att lägga ner avdelningen. Tyvärr. De var mycket ledsna allihopa då de räddat många under årens lopp från både hjärt- och kärlsjukdomar och stroke.

Här fick man kunskap om mat och dess innebörd. Hur insulinet påverkar ens humör och massa andra bra verktyg. Men fick det vara kvar… nej….bättre att lägga pengar på dyra operationer och skära bort friska organ.

Jag kan tacka denna avdelning till att jag inte gick upp ett enda kilo under graviditeten. Tyvärr gick jag upp efter istället, men då fanns inte heller detta stödet kvar. 3 år sa de att det tog att få igenom en varaktig livsstilsförändring. Det kan nog stämma rätt bra.

Tillbaka till reklamen… Capio som gör reklamen här kräver ett BMI på 30 stod det i kommentarerna till annonsen. 30 (!) det klassas ju knappt som fetma. Jag tycker det är sjukt att det är så lågt. Har man ett BMI på 30 så kan man helt klart klara en viktnedgång själv om man bara vill och vill ändra sitt beteende. Jag kan knappt tro det jag läser. Jag är i chocktillstånd tror jag. 30….jag vet inte vad jag ska säga…

Sammanfattningsvis tycker jag att det är fel med att göra reklam om sådana här saker. Jag tycker dessa operationer görs alldeles för lätt idag. Jag tycker det är synd att det inte satsas mer pengar på att hjälpa folk ner i vikt istället för att erbjuda en operation.

Förra veckan skrev dessutom My Westerdahl en debattartikel om dessa operationer. Hon har på egen hand gått ner 80 kilo (från 170 kilo) men har några kilon kvar att gå ner. Hon var hos läkaren och gjorde tester för hon tyckte det tog sådan tid att gå ner i vikt. Det visade sig att hon har problem med sköldkörteln men alla andra prover var jättefina och hon har inga överviktsrelaterade sjukdomar. Trots alla fina tester och att hon gått ner 80 kilo på egen hand så erbjuder läkaren henne en Gastric Bypass, och detta över telefon! Jag finner inga ord! Hur kan en läkare göra så? Är det inte bättre att gratulera henne till den stora viktnedgången och erbjuda henne hjälp med den sista biten (inte via en operation).
Mys artikel i sin helhet här ni här: http://www.aftonbladet.se/debatt/article20677461.ab

MYFör att avsluta det hela så tycker jag att dessa operationer är jättebra för de som verkligen testat ALLT! och då menar jag verkligen ALLT och funkar inte ALLT så kan det vara en absolut sista utväg. Men jag tycker det är så fel att man blir erbjuden en sådan operation så fort idag. Bmi gränsen borde vara mycket högre än 30 (vet ej vad landstinget har för gräns) och man borde få hjälp med sitt beteende och vara öppna till att alla är vi olika. Sen tycker jag att det borde vara förbjudet att göra reklam för detta. Man uppmanar ju folk till att göra en operation…sjukt…