Snart är det dags att teckna om vårt elavtal. Det finns inget som ger mig större ångest just nu. Hela våren har jag följt elpriserna och tänkt att det är lugnt det kommer gå ner till sommaren. Ja, eller hur! Vem trodde att det skulle ligga så extremt dyrt nu. Förra året hade jag ont i magen för jag tyckte vårt elavtal då blev så jättedyrt. Då hamnade vi på 55 öre/kwh inkl moms. Då dubblerade vi ändå nästan vår kostnad mot året innan då vi låg på 30 öre/kwh inkl moms. Men i år.. alltså jag vet inte hur man ska tänka?!

Jag brukar alltid gå in via elskling.se och jämföra elavtal. Nu är det bara ångest när man går in där. Högst upp kommer Stockholms elbolag… ett bolag som ligger på svarta listan och de är de som erbjuder det billigaste priset om man binder ett år…163,54 öre/kwh. En rejält saftig ökning om man säger så. 2020/2021 var årskostnaden ca 4650 kr, årskostnaden i år hamnar på ca 8525 kr. Titta priserna ovan.. skulle vi välja det billigaste bolaget där så skulle årskostnaden bli ca 25 348 kr! Helt sanslöst alltså.

Så nu kommer frågan.. ska man ha rörligt… snittpriset för Timmersdala ett år bakåt är 117 öre/kwh inkl moms.

Tittar vi på diagrammet ovan så ser man att priserna har varit väldigt höga efter november 2021. Så frågan är hur kommer de se ut i vinter. Kommer det ligga snordyrt plus lite till eller kommer det bara ligga snordyrt? Vi har haft väldigt tur att vi haft fast avtal detta året som gått. 55 öre istället för 117 öre. Det är stor skillnad. Frågan är om 163 öre/kwh kommer anses billigt om ett år? 55 öre tyckte jag var fruktansvärt mycket mer än våra 30. En månad senare hade elpriset stigit till 85 öre/kwh då var jag så glad att jag tecknade vårt avtal för 55 öre för efter det eskalerade priserna.

Ångest deluxe är det i alla fall. Det är ju inte mycket att göra nåt åt. Det är bara att betala och se glad ut för el behöver vi ju. Det är vår värmekälla. Extremt dåligt egentligen. Men vad gör man. Vi har i alla fall bytt ut vår braskamin och luftvärmepump så vi får hoppas att det gör lite på elräkningen i vinter i alla fall.

Frågan är.. binda eller inte binda….eller är det dags att kolla på en annan typ av avtal?