Ja en katt skulle man vara. Ta livet med ro och fånga lite flugor när man har tråkigt. Så underbart. Sova bort hela dagarna, spana hela nätterna och det största bekymret är när man måste masa sig upp från sin sköna myshörna för att man blir toanödig eller hungrig.

I dessa tider hade det varit skönt att vara katt. Kaos bland våra förtroendevalda, kaos i ekonomin, kaos i elförsörjningen och krig i närområdet. Det är minsann en konstig värld vi lever i. Lågkonjunktur på ingång. Inget roligt alls. Men det är egentligen väntat. Kan ju inte påstå att jag är förvånad. Jag kollade mina fonder tidigare idag. Det var ingen rolig syn. Tur vi inte behöver akuta pengar nu samt att allt inte sitter i fonder. Tråkiga är att pengarna på sparkontot tappar mer o mer värde i och med inflationen.

Förra gången det var finanskris var jag för ointresserad av att förstå någonting. Nu är jag mer intresserad, mer kunnig om ekonomi vilket gör att det blir mer intressant och jag blir mer orolig än vad jag var 2008. Samtidigt var jag mitt uppe med att vara förstagångsmamma 2008 så fanns lite annat att lägga fokus på. Ekonomin var ju ändå kass med tanke på att jag var föräldraledig. Men jag upplevde aldrig då att vi hade lite pengar även om vi vet att vi inte hade särskilt mycket att leva på. Fördelen med att få barn tidigt. Man hade ingen super standard och börjat med dyra vanor. Inte för att vi har några dyra vanor nu heller men vi lägger bra mycket mer pengar på mat nu än vad vi gjorde då. Även om vi delar dagens summa på hälften.

Det är nog vår värsta last. Vi tycker om mat och vi tycker om att äta det vi vill ha för stunden. Förr åt vi efter reklambladen och det som var billigt. Nu äter vi det vi vill ha och är sugna på. Där blir det att fundera på hur vi ska göra framöver. På nyheterna sa de att en familj på 2 barn och 2 vuxna i en villa så skulle kostnaderna öka över 4000 kr (kommer inte ihåg exakt vilken siffra) i månaden under 2022. Det stämmer säkert. Satt o räknade lite grovt för vår del och vi kommer troligen komma över den summan, iaf när lånen ska läggas om, dock 2023. Bara dyrare el och dyrare räntekostnader om man räknar på elpriserna som är just nu (över 2 kr kwh) samt en ränta på 4% så kommer våra kostnader öka med mer än 4100kr/mån jämfört med nu. Då är det inte ens medräknat dyrare mat, dyrare att ta sig till jobbet samt all annan transport och handling. Frågan är om ens en ränta på 4% kommer räcka. Listräntorna är ju över det redan nu och vi kan inte göra nåt åt vårt bolån förrän nästa år.

Jag är jätteglad över att vi inte har så högt lån i alla fall. Lider verkligen med de som har lån på flera miljoner.