20130423_151403-kdcollage

Igår var det dags för tandläkarbesök med Nora igen. Vi var ju på 5års kontroll för någon månad sedan men sen ringde vår tandläkare till oss och berättade att hon hade pratat med barnspecialisttandvården i och med mitt och Noras syndrom. De vill att vi ska gå på tätare kontroller och ville ha röntgenbilder för att ha hur det ser ut nu dokumenterat plus att de ville se hur tandanlaget ser ut för det kan hända att Nora har för många tänder vilket man kan få när man har vårt syndrom.

Nora var spänd inför besöket för hon visste att hon skulle få röntgas med en speciell apparat. Men hon hittade leksaker att sysselsätta sig med så väntan blev inte så lång.

Väl inne hos tandläkaren tittade lite först. Sen tog de vanliga röntgenbilder. Men det blev bara ena sidan för den andra bara hoppade ut. De e lite stora de där plattorna i en litens mun. Men Nora protesterade inget utan var så redig och gjorde precis de hon blev tillsagd att göra.

 

2013-04-23 15.25.24

När vi var klara med de bilderna så fick vi gå i massa gånger och korridorer till tandregleringen istället. För där skulle Nora få ta ännu mera röntgenbilder. Jag har gjort sån röntgen många gånger när jag hade tandställning så jag hade förklarat för Nora hur det skulle gå till så hon verkade inte särskilt berörd när hon såg den stora maskinen.

Problemet var bara att hon var kort och maskinen stor. Det slutade med att tandsköterskorna som hjälpte oss hämtade en papperskorg som Nora fick stå på för att nå upp till maskinen. Hon stod blickstilla när maskinen satte igång och cirkulera runt hennes huvud. Jag var så stolt. Tyvärr missade jag att ta kort på henne när hon stod där blickstilla. Men man kan väl inte tänka på allt.

När besöket var slut hade hon fått 3 (!) leksaker för de tyckte hon var så duktig. Nora var superstolt med all rätt. Nu ska vi åka dit var tredje månad för undersökning och flourlackning. Sen kommer hon även att få fler plastningar av tänderna mot vad man får normalt.

I maj har vi dessutom två tider. En tid för flourlackning och sen en tid för att få träffa en tandregleringsspecialist. Detta kan anses tidigt men det är bara för att knyta kontakt för Nora kommer antagligen hamna på tandregleringen när hon blir äldre. Just nu ser det ut som hennes överkäke är mindre än underkäken och då blir det tandställning för att rätta till det. Hennes käkben såg även ut att vara aningen för korta.

Sen vem som kommer få ha tandställning längst.. jag hade ju det i 9 år, mamma i 11 om jag inte minns fel… undra om Nora kommer ligga där någonstans med…