3081_NY.JPG

Kollade på Plus som sändes den 3 mars 2011. Det var ett riktigt bra avsnitt faktiskt. Det var två saker i programmet som intresserade mig väldigt mkt. Ena saken var att de testade barnmat. Burkmat och egengjord mat. Resultatet blev som jag trodde att den köpta maten inte innehöll så mycket järn som egengjord mat. Detta berodde på att man har i mer kött i egen mat än vad som finns i den köpta.

Den andra saken som var mycket mycket intressant handlade om att ungdomar som ska flytta hemifrån har MYCKET dålig koll på ekonomin. Vad saker och ting kostar, vad man ska ha för försäkringar, hur mycket man betalar i skatt o.s.v.

En kille i programmet trodde att TV licensen kostade 10 kr. En annan trodde att han skulle få ut 19 000kr om han tjänade 20 000kr. Det är skrämmande. Men man kan inte skylla på ungdomarna utan man kan bara skylla på deras föräldrar som inte låter dem ha någon inblick i ekonomin. Det ligger på föräldrarnas ansvar att lära sina barn vad ekonomi är och vad det handlar om.

Mellan 2007 och 2008 ökade antalet 18-åringar som kom till kronofogden med 14% och sedan dess har det bara ökat. Det är SKRÄMMANDE! Detta är delvis föräldrarnas fel som inte tagit sitt ansvar och låtit ungdomarna varit delaktiga i hur man sköter sin ekonomi.

När jag bodde hemma så fick jag vara delaktig i vår familjs ekonomi. Jag var med och betalade räkningar så jag såg att det var MYCKET pengar som gick till just räkningar varje månad. Mamma har även berättat att jag ibland var förvånad att det inte fanns mer pengar över och förstod inte hur pengarna skulle räcka. Men det gjorde dem om man planerade sina inköp. Jag fick lära mig att pengar var något man inte har i överflöd. Jag fick lära mig att det var inte billigt att flytta hemifrån för då skulle jag ha alla dessa utgifter. Hyra, El, TV licens, Telefon m.m. Dessa utgifter skulle jag ha varje månad. Jag är djupt tacksam för att jag fick en så stor inblick i vår ekonomi. Tack mamma!

Detta gjorde så att jag var väl förberedd på vuxenlivet man börjar när man flyttar hemifrån. Men vet att jag blev förvånad på en sak. Att bröd var så dyrt. Det hade jag aldrig reflekterat över när jag bodde hemma. Att mat överlag var väldigt dyrt. Men det var inte så farligt att bli förvånad över detta. Jag hade ju koll på allt annat. Jag fick ingen chock när räkningarna skulle betalas. Jag hade stenkoll på vilka utgifter vi hade och vilka inkomster vi hade. Vi har aldrig ens varit nära på att hamna hos fogden.

Vi sparar pengar varje månad och det har gjort att vi kunnat köpa två bilar kontant. Den första sålde vi när vi köpte vår andra. Vi har kunnat skaffa barn utan att vår ekonomi blivit lidande något nämnvärt. Vi har kunnat ha ett bröllop där vi inte behövde snåla. Vi har ALDRIG behövt ta något lån. Ändå har vi några hyrors buffert på vårt sparkonto som växer för varje månad som går. Inte överdrivet mycket men vi har ett sparande. Detta har jag som sagt min mamma att tacka för. Jag är superglad att jag fick vara delaktig och lära mig redan som tonåring. Det har underlättat mitt vuxna liv.