9127133737

Beskrivning:

Med kolesterolet i fokus har forskare gett oss kostråd: dra ner på fettet. Mindre fett i maten skulle också göra oss smalare. Men det har blivit precis tvärt om. En epidemi av fetma och diabetes har drabbat stora delar av världen.

I Ett sötare blod granskar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm historien bakom våra kostråd. Hon ger en ny bild: socker höjer dina blodsocker. Det triggar en inflammation som påverkar hela din kropp: hjärta, hjärna, blodådror och muskler. Aldrig tidigare har mänskligheten ätit så mycket socker som nu. Boken Ett sötare blod visar hur snabba kolhydrater kan påverka allt från nyföddas vikt till tidpunkten för puberteten, möjligheter att bli gravid och risken för cancer. Det är en lättläst berättelse om hur din hälsa påverkas av vad du äter.

 

När vi var nere hos mamma så ramlade jag in på en sida på Facebook som heter Matfusket och de hade länkat till en intervju med Ann Fernholm. Jag satte mig och tittade på den och blev helt klart riktigt sugen på att läsa hennes bok. Hon slog verkligen huvudet på spiken i flera argument som finns angående vår kost och hälsa.

Jag har ju blivit mer och mer intresserad av vad maten gör med vår kropp så jag tror att denna boken kan vara riktigt läsvärd. Sen får man ju säkert ta det med en nypa salt. Men samtidigt känns det som hon har rätt på flera punkter. Som i beskrivningen av boken står det att vi har fått råd att ha mindre fett i maten för att bli smalare. Men smalare har inte befolkningen blivit utan snarare tvärtom. Det kanske inte alls är fettet som är boven i dramat utan sockret? Socker finns dessutom i så många olika former idag. Att hitta en produkt utan tillsatt socker det är verkligen inte lätt. Ofta letar man ju efter ordet socker i innehållsförteckningen men det gömmer sig i så mycket andra namn för livsmedelsföretagen är inte dumma i huvudet. De är jäkligt smarta!