C360_2013-01-12-19-37-16

Idag gjorde vi lyxkvällsmat. Dinkelpannkakor med keso, banan och jordgubbar. Hur gott som helst och mycket nyttigare än vanliga pannkakor. Det känns bra. Barnen älskade det och det är viktigt att de gillar det vi äter tycker jag. Både jag och Johan har börjat tänka på lite vad som är bra och inte bra för våra kroppar att vi stoppar i oss. För min skull är det ju självklart vikten i fokus. För Johan är det för att minska risk för diabetes, stroke och andra otäcka sjukdomar man kan få om man äter fel mat. På han syns det ju inte om han äter fel eftersom han inte verkar kunna bli tjock. För barnens skull är det för att de ska kunna få med sig nyttig mat från uppväxten så att de kan det när de blir vuxna och flyttar hemifrån.

C360_2013-01-12-19-39-01C360_2013-01-12-19-47-13

Men sen ska man inte ta den hysteri som finns där ute alltför seriöst. Vi ska verkligen inte skippa kolhydrater och fett. Sen kan man ju minska ner på sockret och hitta nyttiga men goda alternativ och begränsa sockerintaget. Sen ska man inte förbjuda det helt heller. Verkligen inte! Men man kan begränsa godis till en dag i veckan. Fika endast när det är något speciellt. Fast godis, saft, fika, glass och sånt har vi varit väldigt duktiga på att begränsa tycker jag. Barnen äter i stort sett endast lördagsgodis och det är sällan de äter upp det lilla de får ens. De lägger upp det i sitt godisskåp istället och äter det nästa lördag.

Sist vi var vid Arena Skövde hade två gamla tanter roligt åt Nora. Vi stod och gjorde oss iordning och så började vi prata om lördagsgodis eftersom det var lördag. Då sa Nora till mig: Mamma vi har faktiskt godis hemma i skåpet så vi behöver inte köpa något. Då skrattade tanterna så gott och sa att det är så föräldrarna brukar säga och inte barnen.